sweet potatoes baked with feta cheese and parsley on the table.

Zoete aardappelen: gezond, lekker én veelzijdig!

Een bijzondere soort in het rijtje van aardappelen is de zoete aardappel. Waarom? Omdat het eigenlijk helemaal geen aardappel is! De zoete aardappel, ook weleens bataat genoemd, is zelfs geen familie van de aardappel. Hoe het zit en wat je ermee kunt lees je hier.

De zoete aardappel behoort niet tot de nachtschadefamilie, waar de echte aardappelen wel bij horen. In plaats van aardappel is het een groente. De zoete aardappel komt van origine uit Mexico waar deze onder de grond groeit. Inmiddels wordt de zoete aardappel lang niet meer alleen in Mexico geteeld maar ook op andere plaatsen waar het klimaat zich er goed voor leent. Denk aan North-Carolina in de Verenigde Staten, Honduras maar ook dichterbij huis in Spanje en Portugal. Verder wordt er op kleine(re) schaal ook geteeld in landen met een kouder weertype. Dit vereist natuurlijk een andere aanpak.

De zoete aardappel heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Denk aan een positief effect op de bloedsuikerspiegel en de grote aanwezigheid van vitamine B6. Daarnaast biedt de knol fosfor, ijzer, jodium en vitaminen B en E. Onder meer hebben deze grote voordelen er voor gezorgd dat voedingsdeskundigen het aanbevelen en de foodservice er mee ging werken. Gestuwd door deze positieve aandacht werd de zoete aardappel meer-en-meer bekend bij het grote publiek. Vanaf het moment dat deze door de retail bereikbaar werd gemaakt is de zoete aardappel niet weg te denken uit de AGF-afdeling van de supermarkt.

De mogelijkheden om de zoete aardappel toe te passen in gerechten is enorm. In de Verenigde Staten is hij enorm populair rond de tijd van thanksgiving. Geschild, gekookt en geserveerd als bijgerecht. Overigens noemen ze hem daar veelal ‘yam’. In Canada en West-Europa worden er steeds meer frites van gemaakt en ook als vervanger ingezet van de reguliere aardappel.

Bij Quik’s bieden we de zoete aardappel vers verpakt aan. Zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit, maat en vorm. Verder verwerken we de zoete aardappel in koelverse aardappelspecialiteiten en brengen we deze via retail binnen bereik van de consument. Ook leveren we producten aan de foodindustry die met onze producten hun gamma completeren.Bekijk onze zoete aardappelrecepten: 

Gevulde zoete aardappel Zoete aardappelsoep Zoete aardappelstamppot