agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Uitgelicht | schillen en snijden

UITGELICHT | In deze column lichten we de stappen van het aardappelverwerkingsproces toe. Deze keer komt de stap na het sorteren van de aardappelen aan bod: het schillen/snijden. Bijna 80% van onze koelverse producten wordt verkocht zonder schil. Dat betekent dat we elke dag honderden tonnen aardappelen schillen. Bij Quik’s doen we dit gelukkig niet met de hand, maar kunnen we het sneller. Met behulp van stoom wordt 500 kilogram aardappelen in enkele seconden geschild. De restwarmte die bij het schillen vrijkomt, gebruiken we om de blancheurs, fritesdroger en het schoonmaakwater op te warmen. De schillen van de aardappelen gooien we uiteraard niet weg. Het is een heerlijke maaltijd voor vee. Na het schillen gaan de aardappelen via watertransport direct naar de verschillende verwerkingslijnen. Hierbij snijden we het product in het gewenste formaat: als krieltjes, halve aardappelen, partjes, frites of opbakaardappelen.