agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Moussaka

Voorbereiding

Moussaka is een Griekse klassieke ovenschotel dat is opgebouwd uit verschillende laagjes op basis van aardappelschijfjes, laagjes gegrilde aubergine, kruidige gehakt en tomaat.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 700g Quik’s aardappelschijfjes
  • 300 gr rundergehakt
  • 2 grote aubergines
  • 400g verse tomaten
  • 1 ui
  • 75g geraspte kaas
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • Snufje kaneel

Saus:

  • 100gr boter
  • 100gr bloem
  • 1L Volle Melk
  • Snufje noodmuskaat
  • Peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Maak de aubergines schoon en snijd deze met schil in plakken van ongeveer 1 centimeter. Verhit in een pan olijfolie en bak hierin de aubergineplakken goudbruin aan beide kanten. Kruid dit met peper en zout.

Snijd de ui, pers de knoflooktenen fijn en snijd de helft van de tomaten in blokjes. Stoof de ui en knoflook aan met olijfolie. Voeg de gehakt toe en bak het rul. Voeg hierna de tomatenblokjes toe, samen met de kruiden. Laat het geheel sudderen.

Smelt ondertussen in een andere pan de boter. Roer de bloem er door heen tot deze gaar begint te worden. Giet hierna beetje bij beetje de melk erbij en blijf doorroeren. Laat de saus wat indikken en voeg peper, zout en noodmuskaat toe.

Maak in een ovenschaal een laag van de aubergine, hierover een laag aardappelschijfjes en een laag tomaten met gehakt. Schenk vervolgens de saus in de ovenschaal. Besprenkel tenslotte de geraspte kaas erover.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het hierin ongeveer 30 minuten gaar totdat de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is.