Aardappelen zijn super veelzijdig: ze geven een romige basis aan de puree en zorgen ervoor dat smaken zoals pesto goed opgenomen worden. Ze voegen vulling en smaak toe, zonder overheersend te zijn. In dit gerecht zorgen ze ervoor dat de zachte, frisse broccoli goed tot zijn recht komt. Aardappelen werken als het ware als de ‘drager’ van alle smaken in het gerecht. Pesto is een Italiaanse saus die gemaakt wordt van verse basilicum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Deze ingrediënten
worden fijngehakt en gemengd tot een smeuïge, groene saus. De smaak is kruidig, een beetje nootachtig en vol van smaak door de kaas. Pesto wordt vaak gebruikt om gerechten
extra smaak te geven, zoals pasta’s, broodjes, en in dit geval de aardappel-broccolipuree.
Ingrediënten voor 4 personen
- 350-400 g zalm
- 400 g broccoli
- 500g kookhalf
- 2 theelepels pesto
- 1 bosui
Bereiding
- Snijd de broccoli in kleine roosjes, de voorgekookte kruimige aardappelen in grove stukken en de bosui fijn.
- Breng een pan met water aan de kook. Voeg de broccoli-roosjes en de aardappelstukjes toe en kook ze 5-7 minuten, tot ze zacht zijn. Giet af.
- Stamp de aardappelen en de broccoli samen tot een grove puree.
- Voeg de pesto toe en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de fijngesneden bosui door de puree.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de zalmfilets ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn en een mooie kleur hebben. Breng de zalm op smaak met zout en peper.
- Verdeel de aardappel-broccolipuree over de borden en leg de zalmfilets erbovenop. Garneer eventueel met wat extra bosui of een beetje pesto.
