agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept juni – Hongaarse Lángos

Voorbereiding

Lángos is een populaire Hongaarse streetfood. Het is een gefrituurd plat brood dat vooral op straat bij kraampjes wordt verkocht en in de zomer is het veelal te krijgen in de buurt van zwemgebieden. Het deeg wordt traditioneel gemaakt van bloem, gist, melk en zout, en werd vroeger gebakken in de steenoven. Tegenwoordig wordt het deeg gefrituurd. De variant met aardappel staat bekend als krumplis lángos.

Het gefrituurde brood wordt vaak geserveerd met knoflookolie, zure room, geraspte kaas en verse kruiden en soms ook met bacon. Het resultaat is een knapperig, hartig brood dat lijkt op oliebollendeeg, maar dan zonder de zoete smaak. De topping van zure room, geraspte kaas en fijn gehakte bieslook maakt het een heerlijk comfortfood.

Al met al is Lángos een heerlijke snack die zowel in Hongarije als daarbuiten steeds populairder wordt. Het knapperige, hartige deeg gecombineerd met de romige, smaakvolle toppings maakt het een aantrekkelijk gerecht dat zeker het proberen waard is.

Ingrediënten ca. 10 stuk

  • 6 tenen knoflook
  • 250 gr aardappels kruimig
  • zout
  • 250 gr bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 10 gr gedroogde gist
  • 50 ml water lauwwarm
  • 50 ml melk lauwwarm
  • crème fraîche
  • 1 zakje geraspte oude kaas
  • 1 bosje bieslook

Bereiding

  1. Kook de aardappelen tot ze goed gaar zijn en giet ze dan af. Laat ze uitdampen, prak de aardappelen fijn en voeg een eetlepel van de bloem toe. Meng goed met elkaar en laat het mengsel afkoelen.
  2. Meng het ei door de afgekoelde aardappelen heen en voeg dan het resterende bloem toe. Dan mag het gist bij de de 50 ml lauw water en de 50 ml lauwe melk erbij. Voeg nog een eetlepel olie toe en een snuf zout en kneed het geheel in zo’n 5 tot 10 minuten tot het bijna niet meer plakt. Maak er een bol van en leg deze in een bebloemde kom en dek af met een vochtige, schone theedoek.
  3. Pers of snijd 6 teentjes knoflook door het deeg.
  4. Leg een vochtige doek over de kom met het deeg en zet hem weg op een warme plek in de kamer.
  5. Knip de bieslook fijn en roer dit door de crème fraîche. Dek af en zet in de koeling.
  6. Verdeel het gerezen deeg in gelijke bolletjes met een ijsknijper en leg op een bakpapiertje, als het vet heet is dan de bol plat maken met de in het vet gehouden spatel.
  7. Met de spatel van het papier afhalen en frituren.
  8. Verwarm na een uur rijzen een diepe pan met de zonnebloemolie of verwarm een frituurpan voor op 180˚C.