Oorspronkelijk werd de term “frittata” gebruikt voor vrijwel elk gebakken ei-gerecht in een pan, maar het ontwikkelde zich al snel tot de specifieke Italiaanse versie die we vandaag kennen. Het woord frittata komt van het Italiaanse woord friggere, wat “gebakken” betekent. Het wordt vaak vergeleken met de Franse omelet en de Spaanse tortilla.
In tegenstelling tot een omelet, die snel op hoog vuur wordt gebakken, wordt een frittata meestal op laag vuur gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de eieren gelijkmatig gaar worden wat de frittata luchtig maakt. Traditioneel wordt de frittata gemaakt van ‘restjes’. Dus met ingredienten zoals overgebleven groenten, stukjes kaas, pasta of aardappelen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g aardappelschijfjes
- 1 paprika
- 4 eieren
- 100 g geraspte kaas
- 1 eetlepel kerriepoeder
Bereiding
- Snijd de paprika in stukjes.
- Verhit een beetje olie in een grote koekenpan en bak de paprika gedurende 2-3 minuten totdat deze zacht begint te worden.
- Voeg de voorgekookte aardappelschijfjes toe aan de pan en bak ze kort mee (ongeveer 5 minuten), zodat ze een beetje kleur krijgen en de smaken van de paprika kunnen opnemen.
- Klop de eieren in een kom en voeg de kerriepoeder, zout en peper toe. Meng goed door.
- Giet het eimengsel over de aardappelschijfjes en paprika in de pan. Strooi de geraspte kaas er bovenop.
- Zet de pan op een laag vuur en laat de frittata zachtjes bakken, ongeveer 8-10 minuten, totdat de eieren gestold zijn. Zet de pan eventueel een paar minuten onder een deksel om de gaarheid te versnellen.
- Als de frittata goed gestold is, kun je de bovenkant eventueel kort onder de grill zetten om de bovenkant goudbruin te maken.
