De curryworst is een van de meest gegeten worsten in Duitsland. De Duitse Herta Heuwer zou op 4 september 1949 de eerste curryworst hebben verkocht. In het naoorlogse West-Berlijn, besloot ze uit verveling wat tomatenpuree te mengen met Worcestershiresaus en currykruiden. De specerij voor die saus zou ze van een Engelse soldaat hebben gekregen. Ze goot dit mengsel over in stukken gesneden worst en zo werd de curryworst geboren. Het recept viel meteen in de smaak bij de bouwvakkers die de stad aan het herbouwen waren, en ook bij de geallieerde bezetters.
Het werd een groot succes. Na tien jaar verkaste ze naar een grotere locatie in Berlijn en tijdens de hoogtijdagen was de winkel van Heuwer dag en nacht geopend. De onderneemster vroeg zelfs patent aan op haar uitvinding. In Duitsland is de curryworst inmiddels niet meer weg te denken en Berlijn wordt wereldwijd gezien als de ‘hoofdstad van de curryworst.’
Ingrediënten voor 2 personen
- 700g verse frites 11mm
- 2 verse braadworsten
- ½ uien (gesnipperd)
- ½ el tomatenpuree
- ½ el olijfolie
- 125 gr ketchup
- el balsamicoazijn
- 1 el honing
- 1 tl chilipoeder
- 1 el kerriepoeder
Bereiding
- Bak de frietjes volgens de omschrijving goudbruin in de frituur, oven of Airfryer.
- Leg de braadworsten op een grillplaat of bak ze af.
- Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en blus het geheel af met een beetje water en breng het langzaam aan de kook. Zodra het begint te koken dienen de ketchup, honing en balsamicoazijn te worden toegevoegd.
- Laat het geheel zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder. Mocht de saus onverhoopt iets te dik worden, verdun deze dan met een beetje water.
- Snijd de worsten in stukjes en voeg deze toe aan de saus. Schep het geheel door elkaar zodat de stukjes worst door de saus worden gemengd.
- Schep de friet om met een beetje zout en verdeel over 2 borden. Verdeel de curryworst over de friet. Strooi er vervolgens nog wat kerriepoeder overheen.