agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept januari – Waterzooi

Voorbereiding

Waterzooi is een soort romige soep. Het is een echt Vlaams feestmaal dat zijn oorsprong vindt aan de Gentse Braempoort, waar in de dertiende en veertiende eeuw veel vis te vinden was. Door de aanwezigheid van graanmolens, kwam het graan en meel in de rivier terecht en dit trok vissen aan. Hiermee werd de eerste versie van waterzooi gemaakt. Tegenwoordig wordt het gerecht gegeten door heel België, maar ook in Frankrijk en Nederland kent het vele variaties.

Waarschijnlijk de meest bekende variant wordt gemaakt met kip. Deze variant komt uit de omgeving van Gent, waar veel kippenboerderijen te vinden zijn. Waterzooi met kip staat daarom bekend als Gentse waterzooi. Naast kip of vis mogen een lekkere hoeveelheid aan groenten en stukjes aardappel niet ontbreken. De groenten die veel in waterzooi worden gebruikt zijn soepgroenten als winterwortel, bleekselderij en prei. Ook worden kruiden als peterselie veel gebruikt om de soep af te maken.

Een ander belangrijk onderdeel is de binding. De soep wordt licht gebonden met een mengsel van eigeel en slagroom of kookroom, wat de soep lekker romig maakt.

Ingrediënten voor 4 koppen waterzooi:

  • 450g halve kookaardappelen
  • 4 kipkarbonades of 4 kipdijfilets
  • Bleekselderij 70g
  • Bouillonblokje kip met 1 liter water
  • Winterpeen
  • Prei
  • Slagroom 100ml
  • Peterselie 10g
  • Tijm 10g
  • 2 gedroogde laurierbladeren

Bereiding

1. Snijd de aardappelen 1x door de helft, in kwarten.
2. Zet een pan op met kokend water, verkruimel hierin het bouillonblokje en doe de laurierbladeren erbij. Kook hierin de aardappelen voor ca. 10 minuten gaar.
3. Verwijder ondertussen het stronkje van de prei en snijd de prei door de lengte in smalle repen. Was de prei en laat in een vergiet uitlekken. Schil evt. de winterpeen en snij deze en de bleekselderij in kleine stukjes. Snij de kip in blokjes.
4. Smelt 1-2el boter of verhit 1-2el olie in een middelgrote kookpan op middelhoog vuur en bak hierin eerst de kip en daarna de prei, wortel, bleekselderij voor 2 min.
5. Doe na ca. 10 min. koken de groente en de kipstukjes bij de aardappelen, zet het vuur laag-middenlaag en kook nog ca. 20 min totdat de kip gaar is. (kipdijfilets ca. 10 min.)
6. Hak de peterselie- en tijmblaadjes fijn en doe de steeltjes weg.
7. Giet de helft van de slagroom in de kookpan en kook nog 1 min. Verwijder het laurierblad en roer 3/4e van de gehakte kruiden door de stoof. Breng evt. op smaak met peper en zout.
8. Schenk de waterzooi in kommen en bestrooi met de rest van de kruiden en de overgebleven slagroom.