agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept februari – Paupiettes de tartiflette

Voorbereiding

Dit bijgerecht is geïnspireerd op de Franse keuken. Het is een variant op de originele Tartiflette: een heel klassiek ovengerecht uit de Haute-Savoie. Een winterse maaltijd die vaak wordt geserveerd na een lange dag op de ski’s. Het originele gerecht wordt gemaakt op basis van aardappelen, kaas en spek. Alles wordt in lagen opgemaakt als een soort gratin, bedekt met room en kaas.

Deze Paupiettes zijn een iets lichtere variant op de Tartiflette, maar net zo lekker! Het woord Paupiettes betekent een gevuld rolletje van bijvoorbeeld vlees. In dit recept gebruiken we de aardappel als basis, die we vullen met brie en zoute ham. Brie is een witschimmelkaas en één van de populairste kazen uit Frankrijk. Die schimmelkorst kun je gewoon eten en is lekker in combinatie met de smeuïge binnenkant. Het vet in de brie maakt kaas heerlijk romig en zorgt ervoor dat het goed smelt.
Tip: Gebruik niet te grote aardappelen, want dan krijgt de smaak de overhand op de vulling.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 4 middelgrote pofaardappelen (a175g)
• 4 plakken Brie
• 4 plakjes spek/parmaham/ rauweham
• Rode ui, gesnipperd
• 2 knoflookteentjes
• peper
• zout
• roomboter
• olijfolie
• handje peterselie


Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan met kokend water op.

2. Kook de aardappelen met schil voor 20 minuten. Giet ze af en laat ze even afkoelen. Snij ze met een scherp mes door de lengte door het midden.

3. Snij van één aardappelhelft de onderkant af, zodat de aardappel mooi kan blijven staan.

4. Neem een koekenpan erbij en doe hierin een scheut olijfolie en een blok roomboter. Laat de boter in de olie smelten. Leg voorzichtig de aardappel helften in de pan en bak deze aan beide zijdes voor ongeveer 2 minuten. Ze mogen een mooie goudbruine kleur hebben. Laat ze daarna even op keukenpapier uitlekken.

5. Fruit dan de ui en knoflook in de koekenpan en bak de spek of ham knapperig.

6. Leg op één helft van elke aardappel een plakje brie, met daarop een plakje spek en dek hem af met de andere kant van de aardappel.

7. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daarop de Paupiettes. Zet even in de oven tot de kaas begint te smelten.

8. Besprenkel de aardappelen met wat peterselie