agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept April – Italian Quiche

Voorbereiding

Italië staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, die onder andere pasta, pizza, olijfolie, wijn en kazen omvatten. In de Italiaanse keuken worden aardappelen meestal gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten en spelen dus een, over het algemeen, minder prominente rol  in vergelijking met andere landen zoals Duitsland, waar aardappelen vaak als een basisvoedsel worden beschouwd.

Toch worden aardappelen regelmatig gebruikt in diverse regionale gerechten. Je kunt hier variaties in aardappelbereidingen tegenkomen, zoals aardappelgnocchi uit Trentino-Alto Adige,  aardappelpannenkoeken uit Valle d’Aosta of “patate al forno,” wat geroosterde aardappelen zijn.

Quiche is een hartige taart die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar inmiddels wereldwijd populair is geworden. Het woord “quiche” is afgeleid van het Duitse woord “kuchen,” wat “taart” betekent. Het basisrecept voor quiche bestaat uit een taartbodem, gemaakt van kruimel of bladerdeeg, een vulling van eieren, melk of room, en diverse ingrediënten zoals groenten, kaas, vlees of vis. Elk land heeft zijn eigen variaties en smaken toegevoegd aan dit veelzijdige recept. Zo ook Italië.

Deze Quiche is dan ook gevuld met Italiaanse ingrediënten. Voor de romigheid en een interessante rijke smaak voegen we Gorgonzola toe. Dit is een zachte blauwschimmelkaas van volle, rauwmelkse koemelk uit het noorden van Italië. Om de kaas te maken wordt de schimmel Penicillium glaucum gebruikt. Dit geeft de kaas zijn uitgesproken smaak.

Voor het krokantje en de extra smaak voegen we Parmaham toe aan de Quiche. Dit wordt in Italië Prosciutto di Parma genoemd wat betekent; traditioneel gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Niet alle hammen mogen Parmaham genoemd worden, alleen als ze aan de gestelde voorwaarden voldoen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • opbakaardappeltjes
  • gorgonzola
  • zure room
  • 1 ei
  • parmaham
  • zongedroogde tomaatjes
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • ½ paprika in blokjes
  • geraspte Parmezaan
  • 1 gesnipperd uitje
  • (gedroogde) Peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Verkruimel 2/3 (35gr.) Van de Gorgonzola.
  3. Snijd de parmaham en zongedroogde tomaten in mooie reepjes van ongeveer 2mm.
  4. Meng de Gorgonzola, tomaten, de Parmezaanse kaas en de ham samen met de aardappeltjes in een grote kom.
  5. Roer de zure room en de eieren tot een geheel en vermeng deze daarna met het aardappelmengsel.
  6. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.