Een oud-Hollands gerecht maar nét even anders als de traditionele stamppot die iedereen kent. Hete Bliksem kenmerkt zich namelijk aan de zoetzure smaak van de appels die erin verwerkt worden.
De naam heeft het gerecht niet te danken aan zijn ingrediënten, maar aan de temperatuur van de warme appeltjes. In Gelderland wordt hete bliksem traditioneel gegeten met klapstuk (rundvlees) en tegenwoordig ook met spekjes en/of rookworst.
Ingrediënten voor 2-4 personen:
• 800 gr Quik’s geschilde kruimige aardappelen of stamppotaardappelen
• 500 gr appels (mix van zoet en zuur)
• 1 grote ui
• Klont boter
• Scheut melk
• peper en zout
• Snufje kaneel
Bereiding
1. Kook de grove stukjes aardappelen 5 minuten.
2. Schil tijdens het koken van de aardappelen de appels en pel ook de ui. Snijd deze hierna in stukjes.
3. Voeg aan de aardappelen de ui en de appels toe, kook ca. 10 minuten door tot de aardappelen gaar zijn.
4. Giet af en doe de producten terug in de pan.
5. Pureer met een stamper de Hete Bliksem fijn en voeg een klont boter en melk toe voor de smeuïgheid.
6. Breng op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.