agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

QC medewerker Sarie aan het woord

Wat komt er precies kijken bij de productie van aardappelproducten? Als QC medewerker krijg je het proces van a-z mee. Sarie werkt sinds augustus 2019 bij Quik’s als bevlogen QC medewerker. ‘Het is prachtig om met zoveel verschillende disciplines te werken aan het perfecte eindproduct. Als QC’er loop ik de hele dag door de fabriek. Ik werk als helikopter maar sta ook met twee voeten in de klei.’

‘Ik ben een boerendochter én heb de papieren van de opleiding Food Innovation aan de HAS op zak. Ik ken het verhaal van grond tot mond. Een tijdje werkte ik in als consultant in de voedingsmiddelenbranche. Ik houd van het contact met mensen, maar ik miste de praktijk. Via via kwam ik terecht bij Quik’s. Ik heb de kansen gekregen om in deze functie te groeien. Onlangs heb ik mijn opleiding Levensmiddelentechnologie afgerond.’

Communicatie

Quik’s Potato Products heeft het BRC certificaat met A status. Om dat te behouden is veel werk te doen. De QA medewerker zorgt o.a. voor de wetgeving in het handboek en de behandelt binnengekomen vragen, QC medewerkers doen de uitrol in de praktijk. ‘Communicatie is de sleutel in mijn werk. Ik loop dagelijks door de fabriek en schakel met alle afdelingen waaronder de wasserij, productie, inpak, expeditie en bedrijfsbureau. De kwaliteitsrol is fantastisch, het overstijgt dit allemaal. Is er verbetering mogelijk op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en hygiëne, dan spreek je daar collega’s op aan. Als QC’er ben ik de helikopter van het bedrijf. Ik kijk continu naar stappen binnen het proces. Ik kijk of de aardappel goed door het proces gaat en alles volgens procedure verloopt. Gaat alles goed, veilig en hygiënisch?

Strategisch in de praktijk

‘Ik vind de afwisseling is mijn werk heel fijn. Ik neem monsters voor microbiologisch onderzoek, controleer lab analyses en voer daarop acties uit, maak e-learnings voor nieuwe collega’s, ontwikkel werkinstructies, check de binnengekomen grondstoffen, voer uitgangscontroles uit en ben daarnaast betrokken bij diverse projecten gericht op verbetering/ procesoptimalisatie. Het is continu een controlerende functie. Mijn werk is zowel proactief als reactief. Ik zie veel, maar natuurlijk niet alles. Fijn dat kwaliteit dan zo is ingebed dat anderen je alarmeren bij afwijkingen. Ik ben zo’n 75% van mijn werkweek aanwezig op de werkvloer. Ik houd het wel als verrassing wanneer ik mijn gezicht laat zien’, zegt Sarie lachend. ‘Zo kan ik de praktijk het beste zien. Dat betekent dat ik ook weleens ’s avonds of ’s nachts een bezoek breng aan de fabriek. Het is fijn om dan eens met de schoonmakers te spreken en zo samen de hygiëne optimaal te waarborgen.’

Teamwork

‘’s Maandags pakken we als team gezamenlijk een bak koffie om de week goed te beginnen en de lopende projecten te bespreken. In totaal zijn we met zeven personen in het kwaliteitsteam. We werken zelfstandig, maar functioneren als een hecht team. We behandelen ieder onze eigen onderwerpen in dit overleg. Hierbij is het fijn om tips en adviezen te krijgen van collega’s met een andere invalshoek. Als QC’er werk ik samen met alle disciplines, de kruisbestuiving is optimaal.’ Sarie vult aan: ‘We hebben het vooral ook gewoon heel goed als team. We hebben respect voor elkaar en gaan informeel met elkaar om. We vieren samen de mooie momenten, fijn om dat met collega’s te delen.’

Innovaties

‘Als team houden we ons continu bezig met ontwikkeling van nieuwe producten en concepten die voldoen aan de verwachtingen van onze klanten of deze zelfs overtreffen. Niet gek dus dat er veel projecten lopen. Mijn collega’s verzorgen de proefmonsters maar ik ben dan wel zo nieuwsgierig om vast even mee te kijken. Wat is er nieuw, wat kan ik op korte termijn verwachten in de fabriek? Ik doe vervolgens de testrun in de praktijk. Kan het wel wat we willen? Hoe gaan we het praktisch vormgeven? Zijn er nieuwe ingrediënten dan check ik of er aanpassingen nodig zijn in het proces.’

Eén gezamenlijk doel

‘Wat is het mooi om samen te werken aan een gezamenlijk doel. Iedereen binnen Quik’s heeft zijn eigen vakgebied. Van procesoperator tot planner, van ontvangst tot expeditie. We werken allemaal aan het perfecte eindproduct. Zo geven we iedere klant echt een goede beleving bij het product!’