agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

BBQ-trends 2025: maak het verschil met onderscheidende aardappelgerechten.

De zomer is officieel begonnen en dat betekent: barbecue seizoen! Voor horecaprofessionals biedt dit de mogelijkheid om in te spelen op de nieuwste BBQ-trends. Geef gasten een unieke smaakbeleving door verrassende aardappelgerechten toe te voegen aan uw BBQ-concept.

In dit artikel delen we inspirerende ideeën en praktische tips waarmee je als horecaondernemer inspeelt op de huidige trends van 2025.

1. Plantaardig en gevarieerd BBQ’en
De opkomst van plantaardig eten is ook terug te zien in de BBQ-wereld. Maar het draait niet meer alleen om vlees of vleesvervangers, zoals vegan burgers van peulvruchten. Men is op zoek naar variatie en voegt meer groente & fruit toe aan het BBQ-menu.

Groentes worden gemarineerd en daardoor in een heel ander jasje gestoken. Denk bijvoorbeeld aan de aubergine en bloemkoolsteak, de maïsribs of het populaire jackfruit.

Door zijn veelzijdigheid is ook de aardappel een heerlijk alternatief. Maak een Steak Potato door aardappelschijven van 2-3 cm te snijden, marineer deze met een smokey rub en creëer een echte BBQ-smaakbeleving!

2. Bijgerechten en sauzen
Het gaat niet langer om het vlees, maar om de complete smaakbeleving. Hierdoor zijn bijgerechten en sauzen meer van belang. Zo zie je steeds meer zelfgemaakte en verrassende smaakmakers die het gerecht naar een hoger niveau tillen. Besteed aandacht aan creatieve bijgerechten. Zet bijvoorbeeld een watermeloensteak, mac & cheese of een frisse salade op het menu.

Aardappelsalade is niet voor niks een klassiek BBQ-bijgerecht. Deze frisse Roast Potato salade met knapperige aardappeltjes, verrast klanten maar behoudt wel de vertrouwde smaakcombinatie.

3. Internationale smaken
Wereldse smaken winnen terrein. Ook op de barbecue reiken de Aziatische, Amerikaanse en Afrikaanse smaken ver over de grens. Door lokale producten te combineren met sauzen als Yakitori en Chimichurri, kunt u een authentieke maar toch verassende beleving aanbieden. Combineer een Hollandse aardappel met internationale smaken. Probeer deze aantrekkelijke aardappelspiesjes, die geïnspireerd zijn op de mediterraanse keuken.

4. Rooktechnieken
Geef gerechten een unieke smaak door het gebruik van verschillende houtsoorten, als hickory, appel en ceder. Om meer dimensie te geven worden verschillende rooktechnieken toegepast op de BBQ. Denk aan kazen, boter en noten die koud worden gerookt voor extra smaak. Ook zalm is een uitgelezen product om te roken. Voeg dit samen met gepofte aardappel tot het populaire gerecht Loaded Potatoes. Welke aardappelen het beste zijn om te poffen? Grillers zijn kruimige aardappelen die door hun zachte structuur, en hun formaat uitstekend geschikt zijn. Ze zijn gesorteerd op maat en gewicht waardoor de portiegrootte gelijk blijft.

Meer weten over Grillers? Lees het hier! 

Klik hier voor het inspiratieboekje met heerlijke recepten.