agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept november – Utrechtse vijfschaft

Voorbereiding

Op het Utrechtse platteland konden boeren tijdens de vorst periode geen werk verrichten. Dus werd er gebruik gemaakt van producten uit voorraad om een gerecht mee te maken. Met de volgende vijf ingrediënten werd er dan vaak gekookt: aardappel, wortel, uien, bruine bonen en appels. Deze ingrediënten zorgden samen voor een stevige maaltijd wat in Utrecht De  Vijfschaft’ genoemd werd. Meestal had men ook nog wat spek in de keuken hangen, wat ze er af en toe bij aten.

Ingrediënten voor: 4 personen

  • 700 gram Quik’s blanke kriel
  • 250 gram Bruine bonen
  • 250 gram winterpeen
  • 2 uien
  • 2 stevige, fris zure appels
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 theelepels mosterd
  • Snufje zout en peper

Bereiding

  1. Snijd de krieltjes doormidden en de winterpeen, uien en appels in kleine stukjes.
  2. Zet een pan op het vuur met water en kook hierin de krieltjes en de peen beetgaar. Voeg de laatste 10 minuten de ui en de appelstukjes toe.
  3. Giet vervolgens af en bewaar het kookvocht.
  4. Roer boter door het kookvocht en bind het sausje met wat bloem. Voeg er wat mosterd, peper en zout aan toe voor de smaak.
  5. Schep de Vijfschaft in een bord of schaal en giet het sausje erover heen. Serveer eventueel met rookworst of uitgebakken spekjes.