agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept mei – Flevolandse Polderkoek

Voorbereiding

De jongste provincie van Nederland heeft als streekgerecht: de Polderkoek. Deze soort pannenkoek namen de hardwerkende arbeiders tijdens de opbouw van Flevoland mee om deze te eten tijdens de ‘schaftijd’. Voor het maken van de Polderkoek wordt een deel van de melk vervangen door koffie. Deze combinatie van zoete en hartige ingrediënten geeft het gerecht een kenmerkende smaak. Quik’s geeft aan deze Polderkoek een aardappeltwist.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 450g Quik’s aardappelschijfjes
  • 250 gram (tarwe)bloem
  • 200 ml melk
  • 300 ml koude zwarte koffie
  • 2 eieren
  • 125 gram spekreepjes
  • Boter om te bakken
  • Handje bieslook
  • Snufje zout

Bereiding

1. Zeef de bloem boven een kom en doe er een snufje zout bij.
2. Voeg de eieren toe en klop los met de garde.
3. Doe de melk en koffie er in delen bij en klop met de garde tot je een glad beslag hebt. Zet het beslag even weg.
4. Bak de spekjes even aan en laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier.
5. Doe wat boter in de pan en bak de aardappelschijfjes in 10-12 minuten goudbruin.
6. Voeg de uitgelekte spekjes de laatste 3 minuten toe zodat deze bruin en krokant worden.
7. Schep er dan een flinke opscheplepel beslag overheen zodat de hele bodem van de pan bedekt is.
8. Bak de pannenkoek aan weerszijden bruin en gaar.
9. Bestrooi de Polderkoek eventueel met bieslook voor een frisse garnering.

En Voilà, eet smakelijk!