agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept mei – Aardappelsalade met groene asperges & radijs

Voorbereiding

Met de warmere dagen in aantocht zoeken we vaak naar lichtere, maar voedzame maaltijden. Een maaltijdsalade biedt een perfecte balans: het is fris, snel te bereiden en zit vol met ingrediënten die vullend zijn. Aardappelen zijn een uitstekende basis voor salades vanwege hun veelzijdigheid en vullende karakter. Daarnaast hebben aardappelen een neutrale smaak die goed samengaat met andere ingrediënten en smaken in de salade, zoals frisse groenten, zoute kazen of pittige dressings. Groene asperges zijn één van de seizoensfavorieten in de lente. Ze zijn rijk aan vitamines zoals A, C en K, en zitten boordevol vezels, wat ze niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam maakt. In tegenstelling tot witte asperges, groeien groene asperges boven de grond. Hierdoor wordt een natuurlijke groene kleur ontwikkelt door blootstelling aan zonlicht. Dit geeft ze ook hun iets sterkere, kruidigere smaak. De combinatie van knapperig gebakken aardappelblokjes en de frisse dressing maakt deze salade een heerlijke en voedzame keuze.

Ingrediënten voor 4 personen

  1. 600 g bakaardappeltjes/aardappelblokjes
  2. 200 g groene asperges
  3. 1 bosje radijsjes
  4. 1 rijpe avocado
  5. 1 citroen

Bereiding

  • Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges en snijd in stukken.
  • Spoel de radijsjes af en snijd de groene toppen en de worteluiteinden er af. Snij ze daarna in dunne plakjes.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en knapperig. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij om iets af te koelen.
  • Blancheer of grill de groene asperges kort, ongeveer 3-4 minuten, tot ze beetgaar zijn maar nog steeds een lichte bite hebben. Laat ze daarna even afkoelen.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een blender of kom. Voeg het sap van de citroen (en eventueel de rasp) toe, samen met een beetje zout en peper.
  • Mix of pureer tot een romige dressing. Voeg een klein beetje water toe als de dressing te dik is.
  • Meng de aardappelblokjes, asperges en radijsjes in een grote kom. Schenk de avocadodressing over de salade heen.