agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept februari – Drentse Veentrappersschotel

Voorbereiding

Veel Drentse hoofdgerechten zijn gemaakt met bonen, aardappelen en spek. De Drentse Veentrappersschotel is een kliekjesgerechten en  bestaat onder andere uit die ingrediënten. Net als bij veel Drentse gerechten werd er stroop bij gegeten. Op het eerste oog een vreemde toevoeging maar het combineert goed.

Ingrediënten voor 2/3 personen

  • 200 gram Quik’s kook-half aardappelen
  • 125 gram gekookte witte bonen
  • 125 gram gekookte bruine bonen
  • 1 ui
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 100 gram geraspte komijnekaas
  • Rinse stroop
  • Halve theelepel Karwijzaad

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Snipper intussen de ui.
  2. Bak de spekblokjes uit in een braadpan zonder vet toe te voegen. Schep ze daarna uit de pan en laat ze op keukenpapier even uitlekken.
  3. Bak de uien in het achtergebleven vet en voeg daarna de gare aardappelen toe. Bak ze even mee en voeg dan de bonen toe. Warm goed door en voeg vervolgens het spek toe.
  4. Roer de kaas door het gerecht en laat het smelten.
  5. Schep de Veentrappersschotel op borden, breng het evt. nog op smaak met zout, peper en karwijzaad. Verdeel er eventueel nog wat stroop en augurkjes over.

Eet smakelijk!