agence-producteurs-locaux-damien-kuhn-97729-unsplash

Maandrecept december – Snert: Friese erwtensoep

Voorbereiding

Wat is nu het verschil tussen Erwtensoep en snert? De ingrediënten zijn nagenoeg hetzelfde want beide soepen worden gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Erwtensoep mag officieel pas Snert heten als de soep minimaal één dag heeft gestaan.

Ingrediënten voor 6 kommen 

  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 500 gram spliterwten
  • 1 winterpeen
  • 250 gram knolselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 rookworst
  • 300 gr schouder karbonade
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes selderij

Bereiding

  1. Breng 2 liter water aan de kook en los de bouillonblokjes er in op. Kook hierin de spliterwten & de schouder karbonade met het laurier blad een uur lang zachtjes door. Roer er af en toe even doorheen, tot dat de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen.
  2. Schil ondertussen de winterpeen, aardappel en de knolselderij en snijd deze in stukjes. Snijd de prei in ringen en de ui in kleine stukjes. Hak de selderij fijn.
  3. Haal de schouderkarbonade uit de pan, snijd hem dan in stukken en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep ongeveer een halfuur doorkoken, totdat de aardappelstukjes gaar zijn.
  4. Snijd ondertussen de rookworst in schijfjes, en voeg deze de laatste paar minuten toe aan de soep om deze te verwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Voor de échte Snert bewaar je de Erwtensoep een dag in de koelkast. Een dag later is de soep dan wat dikker van structuur en dus nog lekkerder!